Mersin ili Anamur ilçesinde , örtü altı ve açık sebze ve meyve üreticileri hummalı bir çalışma içerisinde.
Anamur muz üreticiliğinin yanı sıra çilek,patlıcan,domates,salatalık ve narenciyede de söz sahibi.
Toprakla buluşma zamanı gelen meyve ve sebzelerin ekimi konusunda , gazetemize açıklama yapan Ziraat Mühendisi Yunus Emre Makbul, ” Bölgemizde sık olarak yetiştirilen başta çilek ve patlıcan olmak üzere her iki meyve ve sebzenin bulunduğumuz yöre iklimine göre ekim zamanları gelmiş bulunmaktadır. Size bu başlık altında her iki bitkinin ekim zamanı ekim sıklığı toprak hazırlığı vb gibi konularda bilgi vereceğim.
Patlıcan ve çilekte yaz aylarının başlamasıyla toprak işlemesi yapılır damla sulama sistemi çekilir ve örtü naylonuyla hava almayacak şekilde kapatılır. Damlamadan toprak altı zararlı ve hastalıklardan temizlemek için ilaçlama yapılır. Dikim işleminden 10-15 gün önce naylon kaldırılır ve toprak organik ve taban gübrelemesi yapılır.Böylece toprak , fidelerin dikimi için hazır hala getirilir. Siyah malç naylonu çekilir.
Fide seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar.
- Hastalıklardan arı çeşitlerin seçilmesi.
- Bu bölgeye uygun çeşitlerin seçilmesi.
- Yüksek verim ve kaliteli çeşitlerin seçilmesi
- Temiz ve sertifikalı fidelerin seçilmesi.
- Fideliklerin iyi seçilmesi.
- Karantina şartlarına uygun fidelerin seçilmesi
- Özellikle patlıcanda anaç ve aşılama yapılacak olan çeşidin iyi seçilmesi.
Eylül ayı içerisinde seçilmiş olan çilek ve patlıcan fideleri toprakla buluşturulur. 1 dekar alana ekim sıklığına göre 5000-6000 arası çilek fidesi , 750-800 adet patlıcan fidesi dikimi yapılır. Dikim öncesi mantar ilacı ve köklendiriciye batırılır yada dikim sonrası can suyuyla beraber dibine dökme yapılır. Bundan sonra uygun dönemlerine göre önümüzdeki aylar içerisinde uygun bitki besleme ürünlerinden alttan ve üstten uygulama yapılır. Bu süreçte görülen hastalık ve zararlılara göre de gerekli ilaçlamalar yapılır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus,ilaçlamada uygun doz ve hasat ile son kullanma arasındaki tarihe dikkat edilmeli ve bu işlemlerin hepsi Ziraat Mühendisi kontrolünde yapılmalıdır.
Bu üretim sezonunda tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon geçirmesi dilerim ” dedi.
Bizde Anamur Postası Haber Sitesi olarak üreticilerimize bereketli ve kazançlı bir yıl dileriz.