Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan basın açıklamasında ;
Grip, her yıl, ülkemizin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımkürede, sonbahar aylarında başlayıp ilkbahar aylarında azalarak devam eden bir seyirle görülmektedir.
Ülkemizde gribin seyri Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte, grip sezonunda hangi grip virüslerinin mevsimin hangi döneminde etkili olduğu belirlenmektedir.
İzleme çalışmalarıyla içinde bulunduğumuz haftalarda grip enfeksiyonlarının görülmeye başladığı tespit edilmiştir. En sık tespit edilen virüsler İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalananların ve hastaneye yatırılanların artması beklenmektedir.
Güncel durum, Grip Bilim Kurulu’ndan bilim adamlarımızın katılımlarıyla değerlendirilmiş ve ülkemizde alınması gereken önlemler gözden geçirilmiştir. Özellikle hastalık açısından dikkat edilmesi gereken risk grupları ve aşılanmanın önemi vurgulanmıştır.
65 yaş ve üzeri kişiler, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolu olanlar, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler grip için risk grubunda bulunmaktadır.
– Bu grupta bulunanlar mevsimsel grip aşılarını yaptırmalıdır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca yaptırılabilir.
– El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.
– Hasta kişiler hekime başvurmalı ve hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır.
Griple ilgili ayrıntılı bilgi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu internet sitesi www.thsk.gov.tr adresinde yer almaktadır.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.