Anamur Postası

Yücelen, Çin ile İlişkilerin Dondurulmasını İstedi

TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Yücelen, medyada yer alan görüntüleri ve haberleri büyük bir infialle takip ettiklerini belirterek Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygur Türklerine dönük uyguladığı iddia edilen zulüm haberleri üzerine toplanan Yüksek İstişare Kurulu’nun, Yönetim Kurulu’na Çinli muhataplarıyla ilişkilerin dondurulması konusunda tavsiyede bulunduğunu açıkladı. TÜGİAD Yönetim Kurulu da bu tavsiyeye uyarak başta Youth Business China olmak üzere Çinli muhataplarıyla ilişkileri dondurma kararı aldı.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Çin’de Uygur Türklerine dönük olarak gerçekleştirilen zulme ilişkin görüntülerin medyada sıkça yer alması üzerine Yönetim Kuruluna bir tavsiye kararı gönderdi.

YİK kararında, bu iddiaların yalanlanmaması halinde Çinli muhatapları ile yapılan anlaşmaların iptal edilmesini ve bu yıl Eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan G20 Genç Girişimciler Zirvesine davet edilmemelerini istedi.  Tavsiye kararında 2016 yılında, TÜGİAD üyelerinin Çin’de yapılacak G20 Genç Girişimciler Zirvesine de katılmaması istendi. Rahmi Çuhacı başkanlığında toplanan TÜGİAD Yönetim Kurulu da tavsiye kararına uyarak Çin ile ilişkileri dondurdu. TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: “Kim olursa olsun bizler zulme uğrayan insanlar varken onlara zulmedenlerle iş yapmayacağız” dedi.

TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu, Çin’de Uygur Türklerine dönük olarak ağır bir zulüm sergilendiğine ilişkin medyada yer alan görüntüleri ve haberleri büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini belirterek; Yüksek İstişare Kurulu olarak bir tavsiye kararı aldıklarını ve bu kararı uygulaması için Yönetim Kurulu’na ilettiklerini belirtti. TÜGİAD Yönetim Kurulu da bu tavsiye kararının ardından yaptığı toplantıda Uygur Türkleriyle ilgili iddiaların doğru olmadığı ispatlanana veya Çinli Girişimciler duruma tepki gösterene kadar Çinli muhataplarıyla ilişkileri dondurma kararı aldı.

Medyada Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygur Türklerine dönük şiddet uyguladığı ve Uygur Türklerini katlettiğine ilişkin görüntülerin ve haberlerin yer aldığını belirten TÜGİAD YİK Başkanı Yücelen; “Bu konuda Çinli yetkililerden herhangi bir yalanlama ya da açıklama gelmemesi nedeniyle üzülerek bu yaşananların ve medyada yer alan korkunç görüntülerin doğru olduğuna dair inancımız güçlenmiştir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu vahşet görüntülerine sadece bölge insanına tarihsel ve kültürel bağlarımız nedeniyle değil insani değerleri koruyarak gelecek nesillere taşımayı şiar edinmiş Atatürk Genci olmanın bilinci ve sorumluluğuyla isyan ediyoruz. Bunları kabul etmemiz ne bir insan ne de bir Türk olarak mümkün değildir. Bu görüntülerin ve haberlerin doğru olmadığına dair Çinli yetkililerden bir açıklama bekledik ama gelmedi. Oysa Türkiye, her alanda Çinli şirketlerle işbirliğini günden günde geliştiren bir ülkedir. Bugün ülkemizde Çinli firmalar çok büyük ve değerli projelere imza atmaktadırlar. Kardeşlerimize zulmedenlere karşı, sadece bizimle iş yapıyorlar diye sessiz kalmamız beklenmesin. Bu nedenle TÜGİAD olarak çok net tavır alınmasını Yönetimi Kurulumuza tavsiye ettik. “

TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu tavsiye kararına göre Youth Business China ve diğer Çin’li örgütlerle yapılmış tüm anlaşmalar iptal edilecek. 7-9 Eylül 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan G20 Genç Girişimciler Zirvesinde Çin’i temsil edecek olan Youth Business China konuyla ilgili net bir tavır almadığı halde davet edilmeyecek.  Yine bu konuda net bir tavır alınmadığı takdirde; TÜGİAD 2016 yılında Çin’de gerçekleştirilecek olan G20 Genç Girişimciler Zirvesine katılmayacak ve bu toplantının düzenlenmesi için gerçekleştirilecek etkinliklere de destek vermeyecek.

TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu’nun tavsiyesinin ardından Rahmi Çuhacı başkanlığında toplanan TÜGİAD Yönetim Kurulu, Uygur Türklerine uygulanan şiddet ile ilgili iddiaların aksi ispatlanana kadar Çinli muhataplarıyla ilişkileri dondurma kararı aldı. Konu ile ilgili olarak en kısa sürede Çinli yetkililer tarafından bilgilendirme yapılması gerektiğini belirten TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı; “ Kim olursa olsun bizler zulme uğrayan insanlar varken onlarla zulmedenlerle iş yapmayacağız. Çinli yetkililer bir açıklama yaparak kamuoyunu rahatlatmak zorundalar. Çin, en azından Türkiye ile ilişkilerine verdiği önemi göstermek zorundadır. Bu anlatılanların bir tek resmi bile doğru ise tablo çok vahimdir. Muhataplarımızdan tepki göstermelerini bekleriz. Ayrıca konu ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşılamıyor. Bizim muhatabımız olan Sivil Toplum Kuruluşları, girişimcileri temsil eden kuruluşlar. Girişimciler her zaman şeffaflığın yanındadır. Söz konusu bölgeye yabancı gazetecilerin alınmasında sınırlamalar olduğu gibi hiçbir bilgilendirme de yapılmıyor. Bu konuda Çinli muhataplarımızın da şeffaflığın gereğini yapmasını bekliyoruz. Aksi halde kendileriyle hiçbir çalışmanın içinde olmayacağız.” dedi. Kaynak: Mersin Siyaset

Exit mobile version