Abdullah UYSAL / anamur postası ( 06 Mayıs 2022 )
Yapılan son araştırmalara göre; ülke genelinde 20 binden fazla yasadışı açık tütün satışı yapan satış noktası olduğu biliniyor.
Mersin genelinde ise bu noktaların sayısının 2018-2021 yılları arasındaki son dört yılda yaklaşık olarak %446 gibi yüksek bir oranda arttığı görülüyor.
Devletin vergi gelirlerini hatırı sayılır ölçüde azaltan, yasal ticareti önemli ölçüde sekteye uğratan ve oldukça sağlıksız koşullarda üretildiği için tüketici sağlığını da tehlikeye atan yasadışı açık tütün ve kaçak sigara; devlet, toplum ve birey açısından tehdit oluşturmaya maalesef devam ediyor.
Halbuki, yasadışı açık tütün ticareti sebebiyle her yıl yaklaşık olarak kaybedildiği hesaplanan 30 milyarlık bir vergi kaybı engellenerek binlerce kişiye istihdamı yaratılabilir, ülke ekonomisine ilave gelir sağlanabilir ya da ülkenin öncelikli hizmetlerini gerçekleştirmek mümkün olabilirdi.
Yasal Düzenlemeler ve Kaçak-Ürün İhbar Hattı Etkili Oldu
Adeta kanayan bir yara olan ve devletin vatandaşı ile el ele vererek topyekûn bir mücadelesini gerektiren yasadışı ticaretle mücadelede, vatandaşın, kolluk görevlileri ile önleyici yaklaşımlar hususunda beraber hareket etmesini gerektiriyor. 155 Polis, 156 Jandarma ve 136 Kaçak Ürün İhbar Hattının vatandaşlarımız tarafından aranması bu kapsamda kilit öneme sahip.
5607 sayılı Kaçakla Mücadele Kanunu çerçevesinde yapılan son düzenlemelerin de hayata geçirilmesi ve gerek vatandaşın ihbarları gerekse kolluk kuvvetlerinin planlı operasyonları sayesinde oldukça başarılı sonuçlar alınarak, yasadışı gruplara hem ülke genelinde hem de ilimizde büyük darbeler vuruldu.
Kaynak : https://www.yeni-anamur.com/