Anamur Postası

M-60 Tankı Anamur’da Sergilenmeye Başlandı

Anamur F-4 Fantom Savaş Uçağı’nın ardından şimdi de M60 Patton tankına kavuştu.

Anamur Kardeş Kentler Parkı’nda Eskişehir’den getirilen F-4 Fantom Savaş Uçağı Sergisi’nin ardından şimdi de M60 Patton Tank Sergisi ile adından söz ettiriyor. Kara Kuvvetleri ile yapılan yazışmalar sonucu Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe’nin talebi üzerine Anamur’da sergilemek üzere devralınan M-60 11 Mart saat 14:00’te  Konya’dan teslim alınarak tırlarla Anamur’a getirildi. 13 Mart saat 16:00’da Anamur’a ulaşan M-60 Tankı Anamur Sahili’ne indirilerek vatandaşların ziyaretine sunuldu.

50 ton ağırlığındaki tankı taşıyıcı üzerinden indirmek için ise dev vinç yine Konya’dan geldi. 1950 model olan M-60’ın sahili indirildiğini haber alan vatandaşlar bu ana tanıklık etmek için fotoğraf makineleriyle sahile gelerek anı ölümsüzleştirdi.

Mersin tanıtım Günleri dolayısıyla Ankara’da bulunan Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe de kendisine ait facebook sayfasında ‘Tankımız Anamur’da, Anamur’a hayırlı olsun’ mesajı yayınladı.

*M-60 Patton;

Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri’nde ki Patton serisi tankların 4. ve son orta tank tipidir. M48 Patton’dan geliştirilmiştir, Soğuk Savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri’nin ana savaş tankıdır. Daha sonra NATO ülkelerince de kullanılmaya devam etmiştir.

Yerini M1 Abrams (İbrahim) aldığı halde M60 dünya boyunca halen servistedir. Şu anda en büyük kullanıcısı 1,700 geliştirilmiş tankla Mısır, sonraki kullanıcı 900’den fazla geliştirilmiş tankla Türkiye, sonraki ise 700 geliştirilmiş varyantları ile İsrail’dir.

Dizayn özellikleri bir Continental V-12 750 hp hava soğutmalı motora sahip olması, çift torboşarj motor ve yeniden yakıt almayla birlikte menzili 300 mile kadar uzar. Bir çapraz hareketli transmisyon, bir birleştirilmiş, bir kombine transmisyon, diferansiyel, direksiyon sistemi ve fren sistemi sayesinde hız azaltılarak güç iletilir.

Kullanımda olanlarda Mürettebat ön cephede motor ise arkadadır. M60 tankı makineli tüfek olarak M60 makinalı tüfeği kullanır ve koruma sağlar.

Dünyada 15,000’in üzerinde (tüm varyantları içerir) üretimi yapılmıştır.

M60 serisi tankların L68A1 105mm ana topunun mühimmat çeşitliliği şu anki M1 serisindekilerin 120 mm yivli topundan daha fazladır. HE mermisi, flechette mermileri ve beyaz fosforlu sis bombası ve bir çok çeşiti kapsamaktadır.

M60 serisi eğer ihtiyaç olursa obüs atışı yapabilir. M-60’lar dünyada Vietnam savaşında belirgin şekilde kullanılmıştır.

M60 varyantları Avusturya, Bahreyn, Bosna, Brezilya, Mısır, Yunanistan, İsrail, İran, Portekiz, İspanya, Türkiye, Tayvan, Tayland ve bazı milletlerin servisindedir. Bununla birlikte ABD stoklarında kayda değer şekilde parçalara ayrılmış, satışa kapalı, değiştirilmiş ya da silah testlerinde darbe almış M60’lar vardır.

Türk ordusu ve Pattonlar; M46, M47, M48 ve M60 Patton tankları Kore ve Vietnam savaşlarındaki başlıca kullanılan tanklardır. İsmini Amerikan generali George Patton’dan almıştır.

M60 tankının M60A1 ve M60A3 modelleri halen Türk Ordusu’nun en önemli tankları arasındadırlar. Bu tanklar Türkiye’nin 1991 Körfez Savaşı’nda müttefik güçlere verdiği desteğe karşılık olarak ABD tarafından hibe edilmişlerdir. Türk M60’larının bir kısmı İsrail teknolojisi ile modernize edilmiştir.

Türkiye’nin doğusunda sıklıkla kullanılmaktadır. *(Kaynak; wikipedia)

Exit mobile version