Anamur Postası

Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor

Uzun bir tatilin ardından 19 Eylül 2016 Pazartesi günü okullar açılıyor.Okulun açıldığı ilk hafta çocuğu anasınıfına yada birinci sınıfa başlayan çocukların ailelerinde “Çocuğum okula gitmek istemiyor ne yapabilirim?Sorusuyla zaman zaman karşılaşırız.

Çocukların okula gitmek istememesinin nedeni, çocuğun yaşadığı endişe ve korkudur.Çocuk evinde rahat;ancak okulda yeni bir çevreye giriyor.Çocuk öğretmeninden ve arkadaşlarından kabul göremeyeceğinden korkuyor.

Okula gitmek istemeyen çocukların çoğunluğu endişeli ailelerde yetişenlerdir.Endişeli aileler, çocuklarını sürekli koruyor;çocuklar da ailelere bağımlı oluyor.Anne endişeliyse çocuk da endişeli oluyor.Onların olmadığı yerlerde endişeli oluyor.

Bazı ailelerde anne baba endişeli değil.Çocuk fazla korunmamış, başka çocuklarla ve çevreyle iletişim kurmalarına izin verilmiş.Bu çocuklar okula başladıklarında endişe duymuyor,rahat oluyorlar.

Okul korkusu yaşayan çocukların anneleri bir süre okulda kalıyor.Ancak bu uzun sürerse sorun oluyor.Çocuk “Annem ayrılmıyorsa okul güvenli bir yer değil! “diye düşünüyor.Bu durumda çocuğun, okul hakkındaki duygu ve düşüncelerini söylemelerine izin verin.Onların kaygılarını giderin.Okulun sadece ders yapılan yer değil,aynı zamanda arkadaşlarıyla oynayabilecekleri bir yer olduğunu anlatın.Okula neden gitmesi gerektiğini anlatın.

Okul kokusu yaşayan çocuklar için sadece ailelerin değil,öğretmenin de çaba göstermesi gerekiyor.Öğretmen çocuğun diğer çocuklarla iletişim kurmasını sağlamalı.Onlarla özel ilgilenmeli “Burası da güvenli yer mesajını vermeli.”Okulun ilk günü güler yüzle,adeta ev sahibinin misafiri karşıladığı gibi karşılamalı.Öğretmen ilk gün öğrenciye güven vermeli.Onlara mutlaka isimleriyle hitap etmelidir.

Okula uyum sağlayamayan çocuk yoktur.Okul korkusu yaşayan çocuk bu korkuyu yener.Önemli olan bu sürenin uzamamasıdır.Bu sürenin kısaltılmasında aile, öğretmen ve rehber öğretmen arasında işbirliği yapılmalıdır.

Yeni öğretim yılında öğrencilere ,öğretmenlere ve ailelere başarılar dilerek yazıyı bitirelim.

Kazım Kılınç/Eğitimci k.kilinc33@hotmail.com

Exit mobile version