Mersin Siyaset – Trafik kazalarında maddi hasar görmüş araç sahipleri, maddi hasarın dışında hasara bağlı doğan değer kaybı zararını da tahsil edebiliyor.
İzmir’de karşı tarafın suçlu olduğu maddi hasarlı bir trafik kazası yaşayan oto servis işletmecisi, aracında kazadan sonra oluşan 3 bin 500 TL’lik değer kaybını açtığı mahkemeyi kazanarak sigorta şirketine ödetti.
İzmir’de, bir mahkemenin verdiği kararla, kazadan sonra araçlarda oluşan değer kaybı da tarihe karıştı. İki yıl önce 48 bin TL’lik aracıyla seyir halindeyken karşı tarafın suçlu olduğu maddi hasarlı trafik kazası yaşayan oto servis işletmecisi Hıdır Yıldırım, sigorta şirketine başvurarak aracını tamir ettirdi. Aracını yaptırdıktan sonra satmaya karar veren Yıldırım, satış işlemleri sırasında araçta onarılan ve değiştirilen parçalar nedeniyle 3 bin 500 TL’lik değer kaybı olduğunu öğrendi. Bunun üzerine avukatına başvuran Yıldırım, sigorta şirketinden değer kaybını karşılamasını talep etti. Mahkeme, Yıldırım’ın aracında oluşan değer kaybının 3 bin TL’sinin sigorta şirketi tarafından ödenmesine hükmetti.
“AVUKATA BAŞVURUN”
Önce böyle bir haklarının olduğunu bilmediğini söyleyen Yıldırım, “Başıma gelince öğrendim. Bilmeyenlerin de bu konuda hassasiyet göstermeleri ve bir avukata başvurmalarını öneririm. Örneğin bir müşterimizin aracına çarptılar. Onun da benim gibi kazada suçu yok. Açtığım davayı anlattım. Böyle bir şeyi hiç bilmediğini dile getirdi ve söylediğim için memnun oldu. İki yıl içerisinde bu tür durumla karşılaşan vatandaşlar sigorta şirketlerinden kaybettikleri değeri Yargıtay kararı ile alabilirler” dedi.
“BÖYLE BİR KARAR OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”
Aracında geçirdiği kaza sonrası yaklaşık 9 bin TL’lik değer kaybı meydana geldiğini kaydeden Ahmet Şenduryıldız isimli sürücü ise, “Böyle bir karar olduğunu bilmiyordum. Ben de kaza yaptım. Haklı olduğum halde 8-9 bin civarında zararım var. Sattığımda bu külfet karşıma çıkacak ve bunu sigorta şirketinden karşılamayı düşünüyorum. Arabam yapılınca satmayı düşünüyordum” diye konuştu.
İKİ ŞARTI VAR
Hıdır Yıldırım’ın avukatı Ozan Yıldız da, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Trafik kazalarında maddi hasar görmüş araç sahipleri, maddi hasarın dışında hasara bağlı doğan değer kaybı zararını da trafik sigortasından artık tahsil edebiliyor. Bunun için iki yıl zaman içerisinde başvurmaları ve trafik teminat limiti 29 bin liraya kadar hasar bedelini aşmamış olması gerekiyor. Vatandaşlar, araçlarının onarımını sigorta şirketinden yaptırıyorlar ama buna bağlı doğan değer kaybı için ayrıca yasal yollara başvurmaları gerektiğinden bununla ilgili bilgi noksanlığı var. Bu bilinç yavaş yavaş yerleşmekte. Bu yüzden bu dava artacaktır. Sigorta şirketleri teminat dışı hal olduğunu savunuyorlar ama mahkemeler artık bu konuda kararları netleşti. Zararlar teminat kapsamındadır.”