reklam
Ana Sayfa Gündem 2 Mayıs 2019 1039 Görüntüleme

ANAMUR’da ” MİLLİYETÇİLER GÜNÜ ” Kutlanacak

ANAMUR’da ” MİLLİYETÇİLER GÜNÜ ” Kutlanacak

Anamur Ülkü Ocaklarının  ‘’ 3 Mayıs Milliyetçiler Günü “ nedeni ile cumartesi günü Dragon Parkında düzenleyeceği etkinliğe tüm Anamur’lu hemşerilerimiz davetlidir.

Anamur Ülkü Ocakları başkanı Hüseyin BATUN ‘’ 3 Mayıs Milliyetçiler Günü “ nedeni ile Dragon Parkında Cumartesi günü ( 04 Mayıs ) saat 17:00’de düzenleyeceğimiz şiir dinletileri, yerel sanatçılar ve  keşkek ikramımızın yapılacağı etkinliğimize tüm halkımız davetlidir “ dedi.

‘3 MAYIS MİLLİYETÇİLER GÜNÜ NEDİR?”

 3 Mayıs 1944 tarihinde neler oldu? ‘3 Mayıs olayları nedir’ ve ‘3 Mayıs’ta neler yaşandı’ sorularına bugün hala cevap aranıyor. Büyük Türkçü Nihal Atsız şöyle anlatıyor; “3 Mayıs Türkçülüğün tarihinde bir dönüm noktası oldu. O, zamana kadar yalnız duygu ve düşünce olan, ebedî ve ilmî sınırları pek de aşmayan Türkçülük, 1944 yılının 3 Mayısında birden bire hareket oluverdi.”

MİLLİYETÇİLER GÜNÜ NEDİR?

Türk milleti engin kültür birikimi ve geçmişi sayesinde kutlanması doğal olan bu bayram Türkler için önemli bir bayram olarak hafızalara kazınmıştır. 1944 YILINA kadar yalnız duygu ve düşünce olan Türkçülük İnönü ve yönetiminin Milli düşünceleri yargılamasından sonra birdenbire harakete dönüşmüştür. Milliyetçilik, tüm dünya milletleri arasında geçen mücadelede, sosyal yapıdaki en büyük silah ve güç olma özelliğine sahipken Türk milliyetçileri bu duruşu ile 3 Mayıs 1944 günü resmi devlet yetkilileri tarafından her türlü işkence ve zulümle yargılanmışlardır.

3 Mayıs 1944′ te neler oldu?

Dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu 5 Ağustos 1942’de TBMM’de Türk tarih sayfalarına düşen şu şekilde bir konuşma yaptı; “Biz Türk’üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız.”

Sabahattin Ali tarafından Nihal Atsız mahkemeye verilerek 26 Nisan 1944’te Ankara’da başlayan ilk mahkeme, dönemin gençleri tarafından ağzına kadar dolar.. Mahkeme, 3 Mayıs 1944’e ertelenmiştir. 3 Mayıs’ta bir araya gelir. Ancak gençler birer birer tespit edilip toplanır ve tutuklanır. Alparslan Türkeş bu konuyu şöyle dile getirir; “3 Mayıs günü heyecanla sokağa fırlayan gençler kıyasıya dövüldüler. Kafaları yarıldı, gözleri patladı. Bazılarının kolları, kaburgaları kırıldı.”

Nihal Atsız da aynı gün duruşmadan çıktıktan sonra polis tarafından gözaltına alınır. Üsteğmen olarak nümayişe katılıp gözaltına alınan Alpaslan Türkeş konuyla ilgili olarak: “3 Mayıs günü heyecanla sokağa fırlayan gençler kıyasıya dövüldüler ” demiştir.

Nihal Atsız, bu durumdan şu şekilde bahseder; “Yaşasın Atsız, kahrolsun komünizm!” diye bağıran Türkçü gençler, şiddetle gözaltına alınmış ve gözaltında bulunan yaklaşık 165 genç öldüresiye dövülmüştür. Tek suçları vatanlarını ve Türklüklerini sevmeleri olan bu gençlere, görülmemiş işkenceler uygulanmıştır. Öyle işkenceler yapılmıştır ki, gözaltındaki genç Türkçülerin kafaları yarılmış, her yeri moraran gençlerin üstü başı kan içinde kalmış, kolları ve kaburgaları kırılmıştır. Bu kargaşada Atsız da tutuklanarak “tabutluklara” gönderilmiştir.

Bu tarihte milliyetçi ve Türkçü fikre inanan ve bu görüşe sahip olanlar tutuklanmıştır.

.Atsız‘ın evi aranmış,Üsteğmen olarak görev yapan Alparslan Türkeş‘in Atsız‘a gönderdiği mektup ve yazılar bu aramada çıkmıştır. Türkeş de gözaltına alınarak Tophane’deki Askeri Cezaevi’ne atılmıştır. Ardından ise “Türkçü – Turancı” olduğunu itiraf etmesi için o da tabutluklara kapatılmıştır. bu dönemde Reha Oğuz Türkkan, Hüseyin Namık Orkun, Zeki Velidi Togan gibi 23 Türkçü de çok çeşitli işkenceler görmüştür.

MİLLİYETÇİLER GÜNÜ İLK NE ZAMAN ANILDI?

Milliyetçilik Günü 3 Mayıs 1944 tarihinde anıldığı gün Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız – Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayışı”‘nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden açık hava toplantılarıyla da MilliyetçilER Günü (Bayramı) adını almıştır.

kaynak : kapsamhaber.com

.

sinemagif

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster