reklam
Ana Sayfa Gündem 31 Temmuz 2015 1970 Görüntüleme

Anamur Hükümet Konağında Arı Saldırısı

Anamur Hükümet Konağında Arı Saldırısı

Mersin´in Anamur İlçesi Yeşilyurt mahallesinde bulunan Hükümet Konağına bir işlem için gelen bayanı arı soktu.

Dün (30.07.2015) öğlen saatlerinde yaşanan olayda , bir bayanın Hükümet Konağı koridorunda acılar içinde kıvrandığını gören vatandaşlar yardım etmek istedi. Acılı bayan kendisini bir arının soktuğunu ve bir buz parçası bulmalarını istedi.

Buzu getirip acılar içinde kıvranan kadına veren şahıs , talihsiz kadının aldığı buz parçasını , arını soktuğu yere yani eteğinin altına koyması ile deyim yerindeyse şok oldu. Neye uğradığını şaşıran yardımsever vatandaş , yüzünü çevirmek suretiyle olan biteni izlememeye çalıştı.

Mini etekli olduğu görülen ve yaşadıklarından dolayı utanan talihsiz kadın olay yerini aksayarak terk etti.

BÖCEK SOKMALARINDA İLKYARDIM

 Böcek sokmaları yaz aylarında daha fazla karşılaştığımız durumlardır. Çoğu böcek ısırığı ve sokmaları tehlikesiz olmasına karşı gene de dikkatli olmalı ve ilkyardım olarak yapılması gerekenleri bilmeliyiz.

Böcek sokmasından sonra oluşan reaksiyon kişiye ve böceğe göre değişir. Zehirlenmeye neden olan böcek sokmalarından sonra, şiddetli bir ağrı ve özellikle karın kaslarında sertleşme, bulantı, terleme, yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu gibi durumlarda; böceğin soktuğu yere amonyak ya da sirke tatbik edilmelidir. Böceğin soktuğu noktanın biraz üzerinden sıkıca bağlayarak zehrin yayılmasını engellenir. Sokulan bölge kol, bacak gibi bir organ ise hareket ettirilmemelidir. Hastanın durumu takip edilerek, kötüleşmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.

Kene Isırmalarında İlkyardım:

Kene; kahverengi, yassı ve oval şekilde bir dış parazittir. Kenelerin çoğunlukla bulunduğu yerler; hayvan barınakları ile hayvanların üzerleri, su kenarları ve otlaklar, gür otluk alanlar ve çayırlık alanlardır. Keneler, ısırdıkları anda virüsü bulaştırmaktadır. Virüs, enfekte olmuş hayvan ya da insanın kan ve ifrazatından da bulaşmaktadır. Avcılık, piknik, doğa yürüyüşü gibi aktivitelerde ayaklara tutunarak ya da ağaçlık bir alanda ağaçtan düşerek derinin açık olduğu bir yerinden deri üzerinden damarlara ulaşır. Kenenin tutunduğu yer bir süre sonra kızarıp kaşınmaya başlar. Keneyi kesinlikle elle çıkarmaya çalışmamalı, üzerine herhangi bir kimyasal (alkol, gaz ya da zeytinyağı gibi) dökmemelidir. Çünkü böyle bir durum, kenenin kusmasına dolayısıyla da zehrin tüm vücuda yayılmasına sebep olur.

Kene kesinlikle çıplak elle tutulmamalı ve öldürülmemelidir.

Kenenin başı dokunun içine gömülmüşse, cerrahi işlemle çıkarılması gerektiğinden en yakın sağlık kurumuna gidilmelidir.

Kişide; ateş, baş ağrısı, halsizlik, kol/bacak/sırtta şiddetli ağrı ve iştahsızlık gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.

Akrep sokması ve ilkyardım:

Akrep zehrini kuyruğunda taşır. Akrebin soktuğu yerde şişlik ve kızarıklık oluşur, beraberinde şiddetli bir ağrı da hissedilir. Zehrin kana karışmasında sonra ise, bulantı, kusma, kramp girmesi, solunum yetmezliği gibi çeşitli belirtiler baş gösterir. Bu gibi durumlarda; akrebin soktuğu yerin biraz altından sıkıca bağlamak gerekir. Bu ilkyardım uygulamalarından sonra hasta en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.

Arı sokmaları ve ilkyardım:

Arılar çoğunlukla soktukları yerde iğnelerini bırakırlar. Bu sebepten dolayı önce arının iğnesini çıkarmak gerekir. Daha sonra, kızarıklık ve şişlik oluşmuş nokta amonyaklı suya batırılmış bir pamukla silinmelidir. Arı sokmalarındaki en tehlikeli noktalar; dil ya da ağız içidir. Bu gibi durumlarda; ağız tuzlu su ile çalkalanmalıdır. Hasta takip edilerek, şişme durumu oluşursa acilen bir sağlık kurumuna götürülmelidir. Kişinin arı sokmalarına karşı alerjisi varsa derhal en yakın sağlık kurumuna götürülmesi gerekir.

 

sinemagif

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster