2013 yılında yenilenen Milli Eğitim Bakanlığı Okul öncesi Öğretim Programında; çocukları soru sormaya, merak etmeye, gözlemlemeye ve keşfetmeye yönelten etkinliklere daha çok verdi. Fen Etkinliği de bunlardan biri.
Doğal ortamlara giderek doğadaki canlı ve cansız varlıkları gözlemleme, keşif- icat ve deney yapma fen etkinlikleri arasında yer almaktadır.Bu dönemde verilen fen eğitiminin amacı, çocukta merak duygusu uyandırmak, çevresini tanımasına yardımcı olmak ve karşılaştığı problemlere çözüm üreterek çeşitli yaşam becerileri kazanmalarına yardımcı olmaktır.
Anamur Akdeniz İlkokulu Müdürü Kazım KILINÇ, yaptığı açıklamada
” Anasınıfında keyifli bir deney dersi yaptık.
Deney malzemelerimiz su bardağı, su dolu plastik şişe ve pipet.
Çocuklara soruyoruz…Su dolu plastik şişeden pipet yardımıyla bardağa suyu nasıl boşaltırız?
Hemen her çocuğun bir fikri var.Fikirleri duydukça bizler de hayret ediyoruz.En sonunda bir öğrenci istediğimiz cevabı veriyor.Hem de uygulamalı olarak anlatıyor.Öğrenci şişenin üstünü eliyle kapatıyor,açık bıraktığı bir yerden üfleyerek şişeye hava veriyor,havayla birlikte harekete geçen su pipet kanalıyla bardağa boşalıyor.
Bu deneyde keşfederek öğrenme yaşanıyor.Çocuk öğrenme sürecine etkin katılıyor.Merak ettiği konulara ilişkin sorular soruyor.Araştırarak, keşfederek ve oynayarak öğreniyor.
Böylece ezbere dayalı öğrenme yerine anlamlı öğrenme gerçekleşmiş oluyor.İşte okul öncesi eğitim bunun için önemlidir.Geleceğin bilim insanları yetişiyor.Biz bu çocuklardan çok şey bekliyoruz.Gelecekte ülkemizi dimdik ayakta tutacak, ilim ve fenle donatılmış,soran sorgulayan bireyler olarak. Çocuğunu okul öncesi eğitime göndermeyen aileler bu yazıyı bi daha okusun “,dedi.
“ Çocuklar aslında doğal bilim insanıdır.”dersek yanlış olmaz.