reklam
Ana Sayfa Eğitim, Ekonomi, Gündem, Politika 14 Ocak 2015 2087 Görüntüleme

DON VE ELEKTRİK MAĞDURİYETİ TBMM ‘ DE

DON VE ELEKTRİK MAĞDURİYETİ TBMM ‘ DE

CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ve Prof.Dr. Aytuğ Atıcı, Bozyazı ve Anamur’da yaşanan don felaketi ve elektrik mağduriyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Atıcı ve Seçer, Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM başkanlığına ayrı ayrı soru önergeleri verdi.

CHP’li Seçer, soğuk havanın etkisiyle Mersin’de başta muz olmak üzere sebze ve narenciye üreticilerinin karşı karşıya olduğu mağduriyetleri ve elektrik kesintileri nedeniyle yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı. Zararın büyük olduğunu ifade eden Seçer, üreticilerin borçlarının ertelenmesini istedi.

CHP’li Seçer, yaygın olarak muz, sebze ve narenciye üretiminin yapıldığı ilçede yaşanan don olayını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Seçer, yurt genelinde etkili olan şiddetli soğuk havanın Mersin’de de etkisini gösterdiğini vurguladı.

ELEKTRİK ŞİKAYETLERİ BEZDİRDİ

Özellikle örtü altı üretim yapılan alanların  eksi derecelerini görmesiyle birlikte Mersin genelinde üreticilerinin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Seçer, şöyle devam etti: “Olumsuz hava koşulları ve sık sık yaşanmaya başlayan elektrik kesintileri nedeniyle Mersin’deki yurttaşlarımızın sorunları arttı. Üreticilerimizin mağduriyeti ise bir kat daha fazla oldu. Evde hastası olan, elektrikle ısınmaya çalışan yurttaşlar; sanayide elektrik kullanmak zorunda olan sanayiciler gerçekten zor durumda. Esnafımız neredeyse iş yapamaz hale geldi. Bir taraftan da üreticilerimizin yaşadığı mağduriyet var. Son yılların en soğuk kış mevsimini yaşayan Mersin’de çiftçilerimiz bir taraftan doğal afetler ile bir taraftan da elektrik kesintileriyle mücadele ediyor. Daha önce üreticilerimiz, yaşanabilecek don afetinin olumsuz etkisini kırmak amacıyla seralarında yağmurlama sulama sistemini devreye sokuyorlardı. Böylelikle don afetine karşı seralarını koruyabiliyorlardı. Ancak bu sistem elektrikle çalışıyor. Elektriklerin sık sık kesilmesiyle birlikte sistem çalıştırılamadı. Özellikle Anamur ve Bozyazı gibi ilçelerimizde seraların büyük çoğunluğunda don etkili oldu ve yaşanan zararın boyutu arttı. Bazı üreticiler çareyi seralarını piknik tüplerle ısıtmakta buldu ancak geçici olarak kullanılan bu yöntem de çözüm olmadı”

BAŞBAKAN’A SORDU

Konuyu Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi olarak da Meclis gündemine taşıyan Seçer, şu soruları yöneltti:

“-Yaşanan afet neticesinde meydana gelen hasar miktarının tespiti yapılmış mıdır?

-Sözü edilen olumsuz hava koşulları nedeniyle kaç üretici ve ne kadar üretim alanı zarar görmüştür?

-Hükümetinizin yaşanan afet sonucunda meydana gelen zararları gidermek için yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir?

-Zarara uğrayan üreticilerin Ziraat Bankası ve diğer özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ ne olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi hükümetinizin gündeminde midir?

-Sık sık elektrik kesilmesi nedeniyle, yaşanan sorunların kaynağını teşkil eden enerji hatlarının ve trafolarının yenilenmesine yönelik yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir?

-Şikayetlerini iletmek üzere üreticilerin Alo 186 Elektrik Çağrı Merkezi’ne ulaşamadıkları, çağrı merkezinin üreticilerden gelen telefonlara bakmadığı iddiaları doğru mudur?

-Hasar tespitinde üreticilerin mağduriyetini gidermeyen ve yoğun şikayetlere de konu olan TARSİM Kanunu’nda örtü altı üretimindeki risklerin artırılması ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerde Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar hakkında Kanunda çeşitli afetler nedeniyle (TARSİM Kanunu kapsamı dışında kalan afetler için) bir değişiklik yapılması hükümetinizin gündeminde midir?”

ATICI: “ÇİFTÇİLERİN MADDİ KAYBI KARŞILANDI MI?”

Mersin CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Mersin’de elektrik kesintisi nedeniyle ürünleri donarak heba olan çiftçilerin maddi kaybını karşılandı mı?” diye sordu.

Atıcı, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şunları sordu: “Mersin’de 10 Ekim 2014-10 Ocak 2015 tarihleri arasında ilçeler bazında nerelerde elektrik kesintisi yaşandı? Bu kesintiler ne kadar sürdü? Nedenleri nedir? Elektrik dağıtım hizmetleri özelleştirildikten sonra kentin elektik şebekesinin yenilenip güçlendirilmesi, bakım, onarım ve dağıtım hizmetleri için ne kadar yatırım yapıldı? Esnafın veya vatandaşın kaybını telafiye yönelik yapılan bir çalışma var mı?”( Batı Mersin)

 

sinemagif

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster